Afdeling Openbare Orde en Veiligheid (OOV) van de gemeente Amsterdam scoorde in 2016 een ruime onvoldoende op gebied van veiligheid. Er werd weinig tot niets gedaan om misbruik van mail, inlogcodes en gevoelige informatie tegen te gaan. 

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam na berichtgeving van De Telegraaf.

In de systemen kon niet worden achterhaald welke ambtenaren gevoelige informatie hadden opgevraagd en gedownload. Daarnaast werden nieuwe medewerkers niet gescreend, werd niet bijgehouden wie laptops en telefoons van de afdeling had gebruikt en konden ex-werknemers met hun oude pasjes op de werkplek komen.

Openbare Orde en Veiligheid zou als enige afdeling binnen de gemeente Amsterdam op een schaal van 1 tot 5 een 1 scoren.

'Hoop veranderd sinds slecht rapport'

De Telegraaf beroept zich op documenten uit 2016, stelt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. "Maar sinds die tijd is er een hoop veranderd."

Zo wordt gewerkt met een verscherpte procedure bij het invullen van nieuwe vacatures en stelt de afdeling extra eisen aan mensen die met vertrouwelijke informatie werken. Inmiddels kreeg een groot deel van de medewerkers een integriteitstraining.

Halsema wil screening bij meer functies

Ook is de controle op externe inkoop en inhuur verbeterd door nieuwe eisen op het gebied van professionaliteit en integriteit.

Burgmeester Femke Halsema wil het aantal functies waar een aanvullende procedure of zelfs een AIVD-screening voor nodig is binnenkort gaan uitbreiden.

Afdeling is verantwoordelijk voor aanpak criminaliteit

De afdeling OOV is verantwoordelijk voor onder meer de aanpak van jeugdoverlast en (zware) criminaliteit en de veiligheid rond grote evenementen in de stad, zoals Pride Amsterdam en Koningsdag.

Om dit werk goed uit te kunnen voeren hebben ambtenaren de beschikking over tal van gevoelige documenten.