Bezoekers van Artis kunnen in de toekomst geen vlees meer eten in de restaurants van het dierenpark. Artis wil toe naar vleesvrije restaurants.

"We willen in de toekomst onze restaurants helemaal vleesvrij maken", aldus directeur Rembrandt Sutorius. Het dierenpark gaat dit stap voor stap doen. 

"We gaan bijvoorbeeld nu al hamburgers aanbieden die voor de helft uit vlees bestaan en voor de helft uit ons op eigen koffiedik gekweekte oesterzwammen", zegt Sutorius. 

Artis trekt 160 miljoen euro uit om de dierentuin duurzamer en diervriendelijker te maken. Ook het rookvrij maken van het park en het weren van petflessen horen bij de plannen. 

Nieuwe huisvesting voor dieren

Ook de verblijven voor de dieren worden verbeterd. Zo wordt er nagedacht over een nieuwe huisvesting voor de uilen, de zeeleeuwen en de gorilla's.

Van sommige soorten wordt zelfs helemaal afscheid genomen, zodat er minder dieren in het park gehuisvest worden. De dierentuin heeft dan vervolgens meer plek om onderdak te bieden aan organisaties die zich bezighouden met natuur en milieu. 

Met de veranderingen hoopt de dierentuin een internationale voorloper te worden op het gebied van dierenwelzijn, natuurbehoud en duurzaamheid.