Amsterdammers die nog voor 1 januari 2020 overstappen op eeuwigdurende erfpacht krijgen tien procent extra korting van de gemeente. De korting was al 25 procent en stijgt nu dus naar 35 procent.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag bekend gemaakt. De plannen waren al onderdeel van het coalitieakkoord dat in mei werd gesloten. De korting wordt met terugwerkende kracht ingevoerd.

Dit betekent dat alle Amsterdammers die vanaf 1 oktober 2017 zijn overgestapt of die een overstap hebben aangevraagd, de korting krijgen. 

Na het definitieve besluit over de aanvraag van de overstap krijgen erfpachters te horen hoe de extra korting precies zal worden doorgevoerd. Voor mensen die al zijn overgestapt, betaalt de gemeente eventuele extra notariskosten en de eventueel teveel betaalde afkoopsom. 

Nieuw erfpachtstelsel werd vorig jaar doorgevoerd

Het nieuwe erfpachtstelsel werd vorig jaar door voormalig wethouder Eric van der Burg doorgevoerd.  In het nieuwe stelsel kunnen huiseigenaren kiezen om een jaarlijkse canon te gaan betalen, of om hun erfpacht eeuwigdurend af te kopen. Erfpachters kunnen tot 1 januari 2020 bij de gemeente een vrijblijvende aanbieding hiervoor aanvragen.

Eerder dit jaar werd bekend dat aanvragen voor een aanbieding van de gemeente ernstige vertraging oplopen. In juli van dit jaar waren pas vijf Amsterdamse huizenbezitters overgestaptop het nieuwe erfpachtstelsel.