Ajax, de gemeente Amsterdam en de Arena hebben nieuwe afspraken gemaakt in de vorm van een intentieovereenkomst. Daarmee krijgt de gemeente meer invloed op de Johan Cruijff Arena.

Dat schrijft wethouder Udo Kock in een brief aan de gemeenteraad.

Eén van de gemaakte afspraken is dat zowel Ajax als de gemeente stemrecht krijgen in de algemene vergadering van aandeelhouders.

Daarnaast hebben zowel Ajax als de gemeente inspraak over de benoeming van bestuursleden van de Arena. Ook worden beide partijen betrokken bij het proces van de benoeming en het ontslag van leden van de Raad van Commissarissen.

Gemeente verkoopt aandelen, maar blijft eigenaar Johan Cruijff Arena

Sinds de naamswijzing van de Arena wordt er ook gesproken over wijzigingen in de aandeelverhoudingen. De gemeente heeft op dit moment 48 procent van de aandelen in handen. In 2017 werd al bekend dat Ajax meer aandelen van de Arena wilde hebben, om meer zeggenschap te krijgen.

De gemeente is van plan om 23 procent van de aandelen aan Ajax te verkopen, waarmee de stad nog 25 procent overhoudt. Als de verkoop doorgaat, zal de gemeente de komende tien jaar het resterende belang van een kwart van de aandelen niet verkopen. Zo blijft de gemeente gedeeltelijk eigenaar van het stadion.

Ook krijgt de gemeente met de overeenkomst voor het eerst jaarlijks 35 procent van het nettoresultaat als dividend uitgekeerd.