Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft tot twee jaar celstraf geëist tegen drie verdachten voor het plegen van fraude met kinderopvangtoeslag.

De verdachten zijn twee vrouwen van 46 en 47 jaar en een 50-jarige man. Het drietal zou tussen 2008 en 2013 fraude hebben gepleegd door kinderopvangtoeslag aan te vragen voor kinderen die niet of niet meer stonden ingeschreven bij een kinderdagverblijf in Amsterdam, meldt het OM.

Ook zouden de verdachten vermoedelijk kinderen hebben ingeschreven bij andere kinderdagverblijven, zonder dat de leiding daarvan op de hoogte was.

Uit een onderzoek van de FIOD blijkt dat de verdachten binnen een periode van vijf jaar voor 690.000 euro onterecht aan toeslagen zouden hebben ontvangen en witgewassen. Nadat De Belastingdienst ingreep en er aangiftes werden gedaan door ouders, zijn de verdachten hiermee gestopt.

'Misbruik sociale stelsel'

De officier van justitie rekent het de verdachten zwaar aan dat ze misbruik hebben gemaakt van het sociale stelsel waarmee burgers met een krappe beurs toch hun ziektekosten, huur en kinderopvang kunnen betalen.

Het OM eist dinsdag twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk tegen de 46-jarige vrouw, omdat zij een leidende rol zou hebben bij de fraude.

Tegen de 47-jarige vrouw wordt een taakstraf van 240 uur en acht maanden voorwaardelijke celstraf geëist. De 50-jarige hoort een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan drie voorwaardelijk, tegen zich eisen.