Het open podium Open Bac in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam viert begin januari zijn vijftienhonderdste editie en start tegelijkertijd een crowdfundingsactie om de toekomst van het theater veilig te stellen.

Via het platform voordekunst hopen de organisatoren 5.000 euro binnen te halen. De open avonden, die een podium bieden aan jong talent, zijn al sinds de jaren zeventig een begrip in de hoofdstad.

De wekelijkse avonden waar iedereen die wil een kwartier kan optreden, begonnen ooit in theater De Engelenbak aan de Nes. Open Bac was ooit de plek waar mensen als Maarten van Roozendaal, Daniël Arends, Brigitte Kaandorp en Theo Maassen hun eerste optredens verzorgden.

Nadat De Engelenbak in 2013 de deuren moest sluiten, nam het theater van Paul Haenen en zijn partner Dammie van Geest het initiatief over.

Crowdfunding voor behoud theater

Zowel het Betty Asfalt als de Open Bac krijgen geen subsidie van de gemeente Amsterdam. De avonden worden grotendeels georganiseerd door bevlogen vrijwilligers.

Met de kleine crowdfundingsactie ter gelegenheid van de vijftienhonderdste editie op 8 januari, hopen de organisatoren de toekomst van het theater weer veilig te stellen.