Nabestaanden en andere belangstellenden herdenken donderdagavond de Bijlmerramp, die 26 jaar geleden plaatsvond. De jaarlijkse ceremonie wordt gehouden bij het Groeiend Monument in Zuidoost.

Het ongeluk wordt ieder jaar herdacht met een ceremonie bij "de boom die alles zag", een boom die de crash en de daaropvolgende brand overleefde.

De ceremonie is minder uitgebreid dan de jubileumherdenking van vorig jaar. De herdenkingsactiviteiten staan dit jaar in het teken van 50 jaar Bijlmer.

De herdenkingsactiviteiten begonnen op vrijdag 14 september. Deze dag werd er onder meer een muzikale ode gehouden. De ode werd opgedragen aan de Bijlmer en aan alle mensen die zich tijdens en na de ramp voor anderen hebben ingezet.

Donderdagavond begint de ceremonie met een welkomstwoord. Daarna komen enkele sprekers aan bod, waaronder stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing. Om 18.35 uur wordt er een minuut stilte gehouden, gevolgd door het leggen van kransen en bloemen. 

Luchtruim boven Amsterdam-Zuidoost afgesloten

Tijdens de jaarlijkse herdenking van de Bijlmerramp wordt donderdagavond zoals gebruikelijk tussen 18.00 en 19.00 uur een deel van het luchtruim boven Amsterdam-Zuidoost gesloten.

Dat kan tot gevolg hebben dat vertrekkende vliegtuigen van Schiphol afwijken van de gebruikelijke vertrekroutes, meldt Luchtverkeersleiding Nederland. Vliegtuigen met bestemming Schiphol worden om het gebied heen geleid.