Het uitbroeden van eieren in Artis moet stoppen, zo betoogt het Comité Dierennoodhulp. Woensdag wordt daarover gesproken bij de raadscommissie Wonen, Bouwen en Dierenwelzijn.

Het Comité Dierennoodhulp stelt dat de kuikens op een onnatuurlijke manier worden uitgebroed. "Onder een lamp en zonder moeder", verklaart Sandra van de Werd.

Eenmaal uitgebroed dienen de kuikens als voer voor de roofdieren, bevestigt Artis, dat geen uitlatingen doet over hoe de dieren aan hun eind komen.  

Van de Werd van Comité Dierennoodhulp doet dat wel. "De kuikens worden uitgebroed om vervolgens te worden vergast of doodgesmeten. Onnodig, want in de bio-industrie worden al duizenden kuikens versnipperd. Artis kan dat vlees gewoon inkopen en dat gebeurt ook."

'Broedmachine heeft educatieve doeleinden'

De broedmachines zijn er dan ook niet alleen om voer voor de roofdieren te kweken, betoogt een woordvoerder van de dierentuin. "Ze zijn er uit educatieve doeleinden."

"Onze missie is om een breed publiek te stimuleren om verantwoordelijk met de natuur om te gaan", stelt de woordvoerder. "Hier kunnen bezoekers en scholieren leren hoe het uitbroeden van eieren verloopt. Veel kinderen hebben geen idee waar kuikens vandaan komen; er gaat een wereld voor ze open."

Comité hoopte op ander antwoord van nieuwe directeur

"Een verkeerde vorm van educatie", stelt Van de Werd, die de broedmachines ziet als een attractie. Ze is bekend met het argument van de dierentuin, enkele jaren geleden werd hetzelfde gezegd. 

"We hoopten dat een nieuwe, jonge directeur een ander antwoord zou geven", verklaart Van de Werd. "Vooral omdat hij juist aangaf dat hij het aantal surplus-dieren wil verminderen."