De gemeente is gestopt met het sturen van handhavers naar buiten de parkeervakken geparkeerde auto's. De scanauto's mogen nu direct een boete uitdelen.

Het gaat om een proef, die tot het einde van het jaar duurt. In de oude situatie ging er na het langsrijden van de scanauto nog een handhaver langs om te constateren of de auto daadwerkelijk verkeerd stond.

De gemeente vindt dat echter niet meer nodig. Foutparkeerders zouden namelijk al vaak zijn vertrokken voordat de handhaver aangekomen was, terwijl het foutparkeren een "grote bron van ergernis" voor bewoners en ondernemers zou zijn. 

Een boete voor verkeerd parkeren bedraagt minimaal negentig euro. Volgens de gemeente is meer boetes schrijven "natuurlijk niet het doel" van de proef. "Wél: voorkomen dat mensen foutparkeren, zodat de openbare ruimte gebruikt kan worden zoals het is bedoeld. Veiliger én prettiger voor iedereen."

Auto's scannen op foutparkeren

Sinds 1 oktober vorig jaar kunnen de scanauto's al op de stoep geparkeerde auto's scannen. Voor die tijd controleerden de scanauto's alleen de auto's in de parkeervakken. 

Of de scanauto's rekening houden met ontheffingen is niet duidelijk.