Atlete Susan Krumins is zondag knap als derde geëindigd bij de 34e editie van de Dam tot Damloop. De wedstrijd bij de vrouwen werd onder barre weersomstandigheden gewonnen door de Israëlische Lonah Salpeter.

De wedstrijd die van de Amsterdamse Prins Hendrikkade naar de Zaandamse Peperstraat voerde werd geteisterd door veel wind en regen. Bij de vrouwen moest de 32-jarige Krumins Salpeter (50.45) en nummer twee Dibabe Kuma ruim voor zich dulden. Ze kwam op de tien Engelse mijl tot een tijd van 51.29.

Daarmee liep de geboren Nijmeegse de derde Nederlandse tijd ooit bij de Dam tot Damloop. Alleen Lornah Kiplagat (50.50 in 2006) en Hilda Kibet (51.21 in 2009) waren ooit sneller.

"Het ging eigenlijk erg goed", zei een tevreden Krumins over haar race. "Na tien kilometer ging het te hard voor mij, maar ik vond het een leuk parcours. Ondanks de kou kreeg ik veel energie van alle mensen die me aanmoedigden."

Krumins vestigde begin vorige maand haar naam in de atletiekwereld door zeer knap EK-zilver te veroveren op de 10 kilometer. Ze kwam in Berlijn toen compleet uitgeput over de finish achter winnaar Salpeter.

Bij de mannenwedstrijd van de Dam tot Damloop was de overwinning voor de Oegandees Joshua Cheptegei, die na 45 minuten en 15 seconden over de streep kwam en daarmee een persoonlijk record noteerde.