Nadat er een medewerker is bedreigd, heeft de Oude Kerk beveiliging geregeld voor de bijeenkomst over de komst van het omstreden rode raam. De ontmoeting vindt plaats op 23 september.

Dat bevestigt een woordvoerder van de kerk aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving van Het Parool. Tijdens de bijeenkomst wil directeur Jacqueline Grandjean "perspectief en toelichting" geven over de installatie van het rode raam. Er kwam namelijk uit verschillende hoeken kritiek. Critici vinden dat je het oudste monument niet zo ingrijpend mag veranderen.

In augustus zijn er volgens de woordvoerder dreigementen geuit richting een medewerker van de kerk. Voorafgaand aan een kort geding over het rode raam werd ze een paar keer gebeld.

Ook kreeg ze meerdere anonieme sms'jes. Daarin zou gedreigd zijn om een explosief te plaatsen indien het rode raam er toch kwam. "In één smsje stond dat het explosief al zou zijn geplaatst", aldus de woordvoerder. 

Bezwaar

Nadat de kerk het kort geding won, stopten de dreigementen. "Het zou best kunnen dat het mensen waren die niet betrokken waren bij de zaak en gewoon opschudding wilden veroorzaken", denkt de woordvoerder.

De officiële onthulling van het raam is nog wel uitgesteld. Zo loopt er nog een bezwaar van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB).

De uitspraak in deze zaak komt op 9 oktober. Indien de VVAB in het gelijk wordt gesteld, moet de kerk het oorspronkelijke raam weer terugplaatsen. Het oorspronkelijke raam is een replica uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.