De rechtbank in Amsterdam heeft de 22-jarige Mirci M. vrijgesproken voor de fatale vechtpartij op de Amsterdamse Wallen, waarbij Robert Gerritsen uit Voorthuizen om het leven kwam. De man heeft volgens de rechtbank uit nood gehandeld. 

De Roemeen gaf het slachtoffer de fatale klap, tijdens een gevecht wat plaats vond tussen zes Nederlands en drie Roemenen. M. handelde echter uit nood, omdat hij zag "dat het geweld tegen een van zijn vrienden maar doorging tijdens het gevecht". 

Gerritsen stierf een dag later aan hersenletsel, veroorzaakt door het geweld. M. zei eerder tijdens de zitting dat de dood van Gerritsen nooit zijn bedoeling was. Hij belandde tijdens het gevecht in de gracht, klom er weer uit en diende daarna de fatale klap toe.

Vier Nederlanders, die op de bewuste dag samen met de 32-jarige Gerritsen een vrijgezellenfeestje vierden in Amsterdam, krijgen een gevangenisstraf van 4 maanden en taakstraffen tot 200 uur. De vijfde Nederlander krijgt 100 uur voorwaardelijke taakstraf opgelegd. 

Een van de mannen uit Roemenië krijgt 70 dagen celstraf, met 46 voorwaardeijke dagen. De andere Roemeen krijgt 3 maanden voorwaardelijke celstraf en 150 uur taakstraf.  

De volgens het OM "zeer heftige knokpartij'' vond plaats op 3 september 2016 op de Amsterdamse Wallen. Vermoedelijk werd die veroorzaakt door een toevallige botsing tussen een van de Roemenen en een van de Voorthuizenaren.