De gemeente Amsterdam wil biologisch afbreekbare tie-wraps beschikbaar stellen voor handhavers. Zij gebruiken tie-wraps om te controleren of fietsen niet lange tijd ongebruikt in de stad staan.

Deze worden bevestigd aan een fietswiel en een fietsframe. Wanneer er wordt gefietst, springt deze los. Wordt de fiets niet gebruikt, dan zien handhavers dat aan de ongehavende tie-wrap.

De Partij voor de Dieren is niet blij met deze manier van plastic 'in de openbare ruimte verspreiden'. De partij vroeg het stadsbestuur daarom eerder om opheldering. Het stadsbestuur laat vandaag weten te erkennen dat 'de tie-wraps een bron van verontreiniging zijn'.

Mochten er geen biologisch afbreekbare exemplaren te vinden zijn, dan kan de zogenoemde 'krijtstreepmethode' volgens de gemeente ook een oplossing zijn. 'Daarbij wordt naast een vast onderdeel een krijtstreepje op het loopvlak van een band gezet en kan later geconstateerd worden of de fiets in de tussentijd verplaatst is.'

Aan deze methode zit wel een mogelijk nadeel. Het wiel kan ook bij de geringste beweging op dezelfde locatie iets draaien, waardoor de fiets onterecht als verplaatst en opnieuw geparkeerd zou kunnen worden beschouwd.