Zaterdag 8 september is het Open Monumentendag en ook op zondag zijn veel gebouwen die normaal gesproken niet voor publiek open zijn, gratis toegankelijk. Een overzicht van opvallende locaties in Amsterdam.

Goethe-institut

Het Goethe-Institut is een voormalig patriciërs huis uit 1669. Het pand heeft nog zijn oorspronkelijke indeling en het interieur is uit de 19e eeuw. Het gebouw aan de Herengracht 470 is een van de 159 wereldwijde instituten waar de Bondsrepubliek Duitsland hun eigen taal en cultuur probeert te bevorderen. In hetzelfde gebouw bevindt zich ook Pages Bookstore, de boekhandel en het cultureel centrum van de Syrische uitgever Samer Al-Kadri.

Lloyd Hotel

Het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade is gebouwd in 1921 en was oorspronkelijk bedoeld als landverhuizershotel, waar vele gezinnen uit Oost-Europa hun vaderland ontvluchtten en per boot vanuit Amsterdam naar Zuid-Amerika emigreerden om in de landbouw te werken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het hotel in handen van de overheid, waar vele joodse mensen en verzetsstrijders gevangen zaten. Sinds 2004 is het gebouw opnieuw een hotel.

Crane apartment

Je zult er waarschijnlijk niet zo snel gaan slapen (een nachtje kost 371 euro), maar dit weekend kun je wel een kijkje nemen in het luxe appartement dat gebouwd is in een havenkraan op het KNSM-eiland. Deze kraan is als enige overgebleven nadat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog korte metten maakten met havenkranen door ze op te blazen. Naast een mooie staaltje architectuur kun je genieten van uitzicht over het IJ.

Ambtswoning burgemeester

Het huis met de Kolommen, het Deutzhuis en de ambtswoningwoning van de burgemeester – samen zijn ze één en hetzelfde gebouw. Het huis is grondig gerestaureerd en gemoderniseerd nadat het in 1672 gebouwd werd, waarschijnlijk naar ontwerp door Adriaen Dortsman. Je kunt kijken in de oude burgemeesterskamer, de eetzaal met tapijten uit Parijs en een negentiende-eeuwse balzaal.

Van Gendthallen

Werktuigen, spoorwegmaterieel, veertig locomotieven en vierhonderd goederenwagons: het moest allemaal passen in de Van Gendthallen. Er werden al in de zeventiende eeuw schepen gebouwd, maar het huidige gebouw werd in 1897 gebouwd na een grote order uit Zuid-Afrika. In de twintigste eeuw kwamen er nog meer hallen bij. Door een rondleiding kom je meer te weten over deze bedrijvige plek. 

Bovenstaande tips zijn een selectie van de redactie van NU.nl. Eerder hebben we gemeld dat het Scheepvaarthuis en de Oude Kerk open zijn tijdens de Open Monumentendag. Dat blijkt niet zo te zijn. Op de website van de Open Monumentendag staan alle geopende monumenten. Ontbreekt jouw favoriet? Vul het overzicht aan door een reactie achter te laten onder het artikel.