Het Stadionplein in Amsterdam wordt toch niet omgedoopt in het Johan Cruijffplein. ''Het mag duidelijk zijn dat de procedure rommelig is verlopen door een opeenstapeling van slordigheden en onhandige formuleringen", stelt de gemeente, die nu op zoek gaat naar een andere locatie.

In de nieuwe procedure worden omwonenden, en ook de familie Cruijff, betrokken.

Tegen de naamsverandering van het Stadionplein was veel weerstand van omwonenden die zich niet gekend voelden in het aanvankelijke besluit van het college. Ook zouden er veel procedurefouten zijn gemaakt. De familie Cruijff noemde daarop alle ophef 'erg vervelend'.

Nu stelt de gemeente dat de besluitvorming 'ongelukkig' was doordat het voor iedereen als een verrassing kwam. De commissie die gaat over de naamgeving in openbare ruimten had bovendien negatief geadviseerd over de locatie Stadionplein, en dat wist het college weer niet.

Burgemeester Femke Halsema heeft er deze week over gepraat met een aantal betrokken ambtenaren. Er was geen sprake van kwade opzet maar wel blijkt dat ''ambtenaren en bestuur in hun enthousiasme te weinig hebben stil gestaan bij de zorgvuldigheid van de procedure".