De politie in Amsterdam heeft in het onderzoek naar een liquidatiepoging op een medewerker van een spionagewinkel in Amsterdam een geweer met daarop bloedsporen aangetroffen, laat het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.

Het wapen werd gevonden in de woning in Amsterdam Slotermeer waar een van de verdachten van de aanslag aangehouden werd.

Het OM gaat ervan uit dat het slachtoffer moest worden doodgeschoten, maar dat het wapen dienst weigerde. Daarop werd de 31-jarige man uit Alkmaar met de loop van het geweer meerdere keren op het hoofd geslagen.

Hij werd dinsdagochtend zwaargewond gevonden op de Moezelhavenweg voor de winkel Spy City waar hij werkt. De man ligt nog in het ziekenhuis, maar hij is buiten levensgevaar.

Er zijn drie verdachten aangehouden

In het onderzoek zijn drie verdachten aangehouden. Het gaat om een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 18-jarige vrouw en een 17-jarige jongen, beiden uit Amsterdam.

Volgens AT5 gaat het om een jong stel en hun oom. De Amsterdamse stadszender meldt dat de jongen een dag voor zijn arrestatie een foto van zichzelf met een vuurwapen op Instagram zette. Op beelden van AT5 is te zien hoe de verdachten aangehouden worden.

Woensdag werd gemeld dat er die dag drie mannen waren aangehouden, maar een van de mannen werd diezelfde avond vrijgelaten, waarop de vrouw werd gearresteerd. De rechter-commissaris heeft vrijdag besloten dat ze veertien dagen langer in voorarrest blijven.

De mannen en de vrouw konden worden aangehouden nadat de vluchtauto dankzij een tip werd gevonden op de A.A.H. Struijckenkade, eveneens in Slotermeer. Verder onderzoek leidde naar de woning, niet ver van de vindplaats van de wagen.

Wat het motief voor de moordpoging is, is niet duidelijk. De drie verdachten zitten in volledige beperkingen, wat inhoudt dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Winkel gesloten op last van Halsema

De spionagewinkel werd vrijdag op last van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gesloten. In de winkel wordt onder meer afluisterapparatuur verkocht. Volgens de gemeente moet worden voorkomen dat de winkel "een rol kan blijven spelen bij het faciliteren van criminele activiteiten die de openbare orde aantasten".

"Door het geweldsincident is het woon- en leefklimaat ernstig aangetast en de openbare orde ernstig verstoord", zo valt te lezen in de verklaring van de gemeente.