De burgemeester van Amsterdam, destijds Eberhard van der Laan, mocht voorwaarden, zoals verplichte intakegesprekken met sekswerkers, stellen aan vergunningen voor raamprostitutiebedrijven op de Wallen. Sommige van die voorwaarden gaan te ver en moeten van tafel. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.

Met de voorwaarden wil Amsterdam mensenhandel en uitbuiting tegengaan. Zo is de tijd dat een werkruimte aan één sekswerker mag worden verhuurd begrensd, en moeten raamprostitutiebedrijven intakegesprekken voeren met sekswerkers. Van die gesprekken moet een verslag beschikbaar zijn voor toezichthouders van de gemeente.

Die maximale verhuurtijd en de intakegesprekken zijn volgens de Raad van State prima voorwaarden tegen misstanden, maar gespreksverslagen mogen niet naar de toezichthouders gaan. Ook gaat er een streep door de voorwaarde dat raamexploitanten verantwoordelijk zijn voor overtredingen van de hygiëneregels binnenskamers.

Verder is de eis dat een exploitant lopend binnen 12 minuten aanwezig moet kunnen zijn als een toezichthouder dat vraagt, te verstrekkend.