De 41-jarige man die afgelopen woensdag werd opgepakt na de dood van een 32-jarige Amsterdammer in de Van Ostadestraat, zit niet meer vast. De 32-jarige man overleed kort nadat hij door de politie werd aangehouden in verband met een steek- en vechtpartij.

Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan AT5 weten. De 41-jarige man werd aangehouden omdat hij het slachtoffer met een hard voorwerp op zijn hoofd geslagen zou hebben. Volgens buurtbewoners ging het om een kratje. 

De man is nog wel verdacht van "betrokkenheid" bij de zaak. "Het is een brede verdenking, het onderzoek zal nog moeten uitwijzen waarvan hij precies wordt verdacht", aldus de woordvoerder.

De Rijksrecherche onderzoekt het politieoptreden tijdens de dood van de arrestant "om de objectiviteit te kunnen waarborgen" en een ander team van de politie onderzoekt de klap van de man. Volgens de woordvoerder van het OM houden beide officieren van justitie contact met elkaar. 

Hevig verzet tijdens arrestatie

Het 32-jarige slachtoffer probeerde woensdag een 18-jarige vrouw te steken in de Van Ostadestraat. De 41-jarige man zag dit en liep achter het slachtoffer aan. 

Nadat het slachtoffer de klap had gekregen hielden de buurtbewoners die hem achtervolgden afstand. Agenten probeerden de man daarna aan te houden.

Het slachtoffer verzette zich hevig tijdens de arrestatie, waarna "de hartslag van de man wegviel". De man werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed.

Het is nog steeds niet duidelijk of de man door de klap, door het politieoptreden of door een combinatie daarvan is overleden.