Het urbanfestival Encore zaterdag op de NSDM-werf laat de eerste driehonderd bezoekers uit Gorinchem, op vertoon van hun ID-kaart, gratis naar binnen. De organisatie reageert hiermee op de uitspraken van de burgemeester van de Zuid-Hollandse gemeente vrijdag.

In een interview met regionale zender RTV Rijnmond zei burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem vrijdag dat er bij urban muziek meer kans is op relletjes. "En daar zitten we hier in Gorinchem niet op te wachten."

De urbangroep Broederliefde was vorig jaar geboekt als één van de headliners op het Zomerfeest in Gorinchem. Het resulteerde in enorme belangstelling van publiek.

Op een gegeven moment was het zo druk, dat er buiten het festivalterrein relletjes ontstonden. Dat het muziekgenre urban de oorzaak hiervan zou zijn, zoals de burgemeester stelt, is volgens Encore onzin. 

"Op Encore Festival zijn de afgelopen jaren geen ongeregeldheden geweest en heerst er juist een gezellige en saamhorige sfeer. Wij willen morgen dus het tegendeel bewijzen door mensen uit Gorinchem met open armen te ontvangen. Culture Unites!", schrijft de organisatie.