Het restaurant van Halal Fried Chicken aan de Burgemeester de Vlugtlaan in West blijft voorlopig dicht. Het is gevaarlijk voor de buurt als de zaak, waar meerdere zware geweldsdelicten en een liquidatie plaatsvonden, weer open gaat. 

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank die deze week is gepubliceerd. De gemeente besloot eerder dat het restaurant een gevaar is voor de buurt en dwong de exploitant van het restaurant de werkzaamheden te staken. De rechter oordeelt nu in het voordeel van de gemeente.

Omdat er nog steeds een onderzoek loopt naar de veiligheid van de buurt, weegt het "algemeen belang bij het herstel van de openbare orde en veiligheid" zwaarder dan het individuele belang van de exploitant, aldus de rechtbank.

Na de geweldsincidenten, waarbij één van de eigenaren van de keten op 11 september werd doodgeschoten en een ander in zijn been werd geschoten, moest de zaak dicht.

Vergunning

Bij de zaak waren ook problemen met de vergunning van de nieuwe eigenaar, die een franchiser werd voor de zaak. Daarnaast was de eigenaar van het restaurant niet op tijd met het aanvragen van een vergunning. 

De exploitant pleitte daarnaast voor een opening van het restaurant vanwege de financiële en persoonlijke consequenties. Door een sluiting zou het vennootschap achter het restaurant failliet gaan en belanden tientallen werknemers op straat.

Meerdere incidenten

Er zijn vaker incidenten geweest rond het restaurant aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Zo werd er in augustus 2017 iemand in zijn been geschoten achter het filiaal. In april 2017 is er een brand geweest in het pand. De politie zoekt nog steeds naar de brandstichter.

In een ander filiaal aan Plein '40-'45 ontstond in augustus 2016 een flinke vechtpartij tussen twee compagnons van het restaurant. Daarbij zou een van hen de ander hebben geprobeerd te steken. In dit filiaal aan het Plein '40 - '45 woedde in augustus van vorig jaar ook een kleine brand.