De Huisartsenpost Amsterdam (HpA) gaat geen aangifte doen van de fraude met medicijnen door medewerkers. De huisartsenpost werd woensdagmorgen per direct onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 

De HpA gaat geen aangifte doen omdat "het gaat om een kleine groep medewerkers", aldus interim-directeur Gerben Welling. '"Er zijn serieuze gesprekken met hen gevoerd. Een enkele medewerker heeft zelfs een waarschuwing gekregen."

De lange wachttijden, de werkdruk, de fraude met medicijnen en de cultuur binnen HpA zijn aanleiding voor het verscherpte toezicht. 

De medicijnfraude betreft artsen die gefraudeerd hebben met de regels rondom het voorschrijven en registeren van medicijnen voor en door onbevoegde medewerkers.

Ook zou een klein aantal medewerkers van de HpA recepten hebben voorgeschreven voor zichzelf en familieleden. "Gelukkig gaat het niet om medicijnen in de verslavende sfeer'" zegt Welling daarover. 

Verscherpt toezicht

De afgelopen maanden hebben inspecteurs van IGJ meerdere keren een bezoek gebracht de locaties van de HpA en gesprekken gevoerd met medewerkers. 

De achtergrond van de bezoeken was de ongerustheid bij de Inspectie over de kwaliteit en veiligheid van de geboden zorg van de HpA. De al ingezette verbeterplannen hebben volgens IGJ onvoldoende resultaten opgeleverd. Er zouden vooralsnog geen onveilige situaties zijn aangetroffen bij de HpA. 

"We zagen het wel aankomen, maar het blijft toch een naar bericht", aldus de interim-directeur. "Je wordt niet voor niets onder toezicht geplaatst. We nemen de zorgen van de inspectie dan ook serieus."

Drie maanden de tijd

De Inspectie heeft de HpA als opdracht gegeven om binnen drie maanden verbeteringen te laten zien. De HpA heeft uitgesproken richting IGJ te betwijfelen of dat in deze tijd gaat lukken. Ook zou IGJ volgens de HpA voorbijgaan aan de krappe arbeidsmarkt voor voornamelijk triagisten.

De HpA moet op korte termijn zorgen dat 98 procent van de spoedoproepen binnen dertig seconden worden beantwoord. Ook moet het beheer van de medicatie op orde zijn.

De afgelopen tijd bleek dat er in meerdere gevallen is gefraudeerd met de regels rondom het voorschrijven en registeren van medicijnen voor en door onbevoegde medewerkers. In een enkel geval zouden medewerkers van de HpA recepten hebben voorgeschreven voor zichzelf en familieleden.

Directeur van post vertrekt

Vorige week maakte de HpA bekend dat directeur Paul Rijksen vertrekt. Zijn persoonlijke capaciteiten zouden als bestuurder onvoldoende zijn. Gerben Welling is als interim-directeur aangesteld. Het definitieve rapport van de Inspectie wordt maandag gepubliceerd.

De HpA is buiten kantooruren open voor spoedeisende gezondheidsklachten, waarvoor patiënten anders de eigen huisarts zouden bellen. De in totaal vijf huisartsenposten zijn gevestigd bij de ziekenhuizen in de stad.