Er is asbest in een van de vloeren van de ambtswoning op de Herengracht aangetroffen. Het college van Amsterdam heeft besloten om onderhoud te gaan plegen aan het deel van het pand wat voor de burgemeester is bestemd. 

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam aan NU.nl, na aanleiding van berichtgeving van Het Parool. Het totaalbedrag voor het onderhoud aan de ambtswoning is 150.000 euro. 

De ambstwoning is nodig aan onderhoud toe. Naast de jaarlijkse werkzaamheden, zoals onderhoud aan het dak en schilderwerkzaamheden, gaat de woning ook gemoderniseerd worden. "Er is twintig jaar niks aangebeurd, dus er moet nodig wat aan gedaan worden", aldus de woordvoerder. 

De jaarlijkse werkzaamheden zijn al gestart en het verwijderen van asbest gaat binnenkort gebeuren. Deze werkzaamheden moeten in oktober klaar zijn. 

Op dit moment woont er niemand in het pand. Het is nog niet zeker of burgemeester Halsema er gaat wonen, mede omdat ze een hond heeft en de woning geen tuin voor privégebruik bevat, aldus de woordvoerder. 

De ambstwoning ligt aan de Herengracht 502 en wordt sinds 1927 betrokken door Amsterdamse burgemeesters.