De 34-jarige man die ervan wordt verdacht een brandend voorwerp naar het Turkse consulaat in Amsterdam te hebben gegooid, blijft nog zeker veertien dagen in hechtenis. Dat heeft de rechter-commissaris dinsdag besloten. 

De man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Hij wordt verdacht van brandstichting en poging tot brandstichting. 

Het brandende voorwerp dat door de verdachte zou zijn geworpen, spatte uiteen en veroorzaakte brand in de tuin van het pand aan het Museumplein. 

Daarna zou hij nog twee voorwerpen naar het consulaat hebben gegooid. Dat zouden ook zelfgemaakte explosieven zijn geweest, zei de Turkse consul-generaal vlak na de aanval tegen Turkse media. Die lijken niet te hebben gefunctioneerd. Bij de aanhouding van de man werd door de politie een waarschuwingsschot gelost.

Het is nog onduidelijk wat het motief voor de aanval was. De man weigert met de onderzoekers te praten. Volgens justitie zijn er geen aanwijzingen dat het gaat om een daad met terroristisch oogmerk.