De gemeente Amsterdam gaat drie dagen lang plezierbootjes verbieden op de Oudezijds Voorburgwal. Het gaat om een experiment om te kijken of dit de overlast voor bewoners en ondernemers vermindert.

Van donderdag 23 tot zaterdag 25 augustus staan handhavers van Waternet paraat om tussen 15.00 uur 's middags en 12.00 uur 's nachts plezierboortjes tegen te houden. Mensen die hun bootje hebben aangemeerd op de gracht mogen die dagen de Oudezijds Voorburgwal wel verlaten, maar niet meer terugkomen.

Met het experiment wil de gemeente onderzoeken of de geluidsoverlast op De Wallen afneemt als je de pleziervaart blokkeert. Een week later staat er een ander experiment op stapel. Dan worden van 30 augustus tot 1 september rondvaartboten verboden om aan te meren langs de Oudezijds Voorburgwal. Hieruit moet blijken of de drukte aan wal afneemt.

En er is ook nog een derde experiment. Van 6 tot 8 september staan er stewards bij de op- en afstapsteigers die ervoor zorgen dat rondvaartboten zo kort mogelijk aanmeren.

De experimenten zijn afkomstig van 'Innovatielab', een initiatief van de gemeente om de overlast op en rond het water aan te pakken. Na afloop van de experimenten wordt er gekeken welke impact ze hadden op de overlast rond de gracht.