Een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot zes jaar cel voor het medeplegen van een poging doodslag in een woning op IJburg in november vorig jaar. Volgens de rechtbank was hij waarschijnlijk in de woning om een drugsdeal te sluiten. Die drugsdeal zou verkeerd zijn gelopen.

De 35-jarige man schoot met een vuurwapen meerdere keren in het bovenbeen van het slachtoffer. Ook stak hij het slachtoffer meermaals met een mes in de borstkas en achter het oor.

De man drong op 18 november 2017 met twee andere verdachten de woning van het slachtoffer binnen. Het slachtoffer en zijn vriendin werden gedwongen op hun knieën te gaan zitten. Toen de verdachte een vuurwapen op het slachtoffer richtte, sprong het slachtoffer bovenop hem.

De vriendin van het slachtoffer kon door de worsteling naar de badkamer vluchten. De 35-jarige verdachte stak vervolgens de man in zijn rug en bij zijn oor. Het slachtoffer viel daardoor op de grond, waardoor de verdachte los kon komen en zijn vuurwapen greep. Hij schoot het slachtoffer daarmee meerdere keren in zijn bovenbeen.

Het slachtoffer kan nog altijd niet goed lopen en autorijden als gevolg van het geweld.

Bewust gehandeld

De rechtbank vindt poging tot doodslag bewezen, omdat de daders bewust met een vuurwapen de woning hebben betreden. Door te schieten op een vitaal lichaamsdeel, waar zich slagaders bevinden en te schieten op een persoon die al gewond is, is met opzet op de dood gehandeld, aldus de rechtbank. Tijdens het proces heeft de dader steeds een beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Ook dat wordt hem door de rechtbank aangerekend.

Ook moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van 5.900 euro betalen. De straf van de rechtbank is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Een van de andere twee verdachten is vrijgesproken.