Het plan van actiegroep Mokum Reclaimed om alle parken en pleinen in Amsterdam een jaar lang te claimen is "niet haalbaar". Dat stelt de gemeente.

De actiegroep wil er met een zogenaamd evenement, Het jaar van het park en plein, voor zorgen dat er geen festivals meer kunnen plaatsvinden. De festiviteiten zouden te veel overlast en vervuiling veroorzaken.

Maar om de parken en pleinen volledig te claimen, is volgens de gemeente geen oplossing. "We willen evenementen in parken mogelijk maken, maar ook limiteren", aldus de woordvoerder. Volgens haar zou Het jaar van het park en plein er juist voor zorgen dat een park "permanent als evenemententerrein in gebruik is". 

Mokum Reclaimed heeft in totaal vier maanden de tijd om het benodigde bedrag van 4.250 euro in te zamelen. Daarvan is 4000 euro bestemd voor de aanvraag, de rest van het bedrag moet de kosten van de crowdfunding dekken.

Hoewel het een klein bedrag lijkt voor een evenement dat een jaar lang duurt, kloppen de kosten volgens de woordvoerder van de gemeente wel. "Bij meer dan 10.000 bezoekers is het legesbedrag inderdaad 4000 euro."