Het Sloterpark in Amsterdam is zestien dagen gedeeltelijk afgesloten vanwege het Loveland Festival. Dat leidt tot verbazing bij onder meer de SP.

Het festival vindt plaats op zaterdag 11 en zondag 12 augustus, maar vanwege de op- en afbouw is gekozen voor een afsluiting van 30 juli tot en met 16 augustus.

In het park staan grote zwarte hekken, met de tekst: "Loveland bouwt hier een feestje". Het Sloterparkbad blijft op 11 en 12 augustus dicht. Het parkeerterrein van het zwembad is vanaf 6 augustus gesloten.

De SP heeft het stadsbestuur dinsdag om opheldering gevraagd. "Wat was de reden om deze termijn goed te keuren bij de vergunningsaanvraag?", vraagt SP-raadslid Tiers Bakker zich af.

Bakker wijst op woorden van Van Aartsen over maatwerk

Bakker benadrukt dat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen eerder zei dat er "maatwerk" nodig was bij de af- en opbouw van evenmenten, waarbij "minimale belasting en maximale toegankelijkheid uitgangspunten zijn".

Hij vraagt zich af of daar bij de afsluiting van het Sloterpark ook sprake van is. Ook pleit de SP'er voor een maximum aantal dagen dat een evenement de "openbare ruimte kan claimen".

Extra maatregelen om natuurschoon te beschermen

De organisatie van het festival laat aan AT5 weten zich veranwoordelijk te voelen voor de directe omgeving.

"De droogte die sinds 13 juni in Nederland heerst, heeft ertoe geleid dat wij extra maatregelen moesten nemen om het natuurschoon van de Sloterplas te beschermen. Dat maakt dat wij een iets langere periode hebben gekregen ter voorbereiding van het evenement."

Het festival vindt al dertien jaar in het Sloterpark plaats.