De gemeente Amsterdam plaatst tijdens de Canal Parade tweehonderd extra toiletten en plaskruizen in de stad. Ook is er gehoor gegeven aan de roep om meer vrouwentoiletten.

Afgelopen Koningsdag trokken centrumbewoners en horecaondernemers aan de bel over het gebrek aan plasvoorzieningen. Zij riepen de gemeente op om bij grote evenementen zoals Pride meer openbare toiletten te plaatsen. De SP stelde raadsvragen over de kwestie, vooral omdat er een stuk minder plasplekken voor vrouwen waren.

De gemeente geeft nu gehoor aan de oproepen. Langs de gehele route van de Canal Parade heeft de gemeente honderden extra toiletten geplaatst. Ook zullen er meer toiletten voor vrouwen zijn. "We hebben lering getrokken uit voorgaande evenementen en hebben daarom extra ingezet op damestoiletten."

Vorig jaar september stapte een toen 23-jarige vrouw ook naar de rechter omdat ze het oneerlijk vindt dat er meer openbare toiletten voor mannen dan voor vrouwen zijn. In 2015 kreeg zij een boete voor wildplassen op het Leidseplein in Amsterdam. Zij kon na een avond uit haar plas niet meer ophouden en heeft toen in een hoekje op het Leidseplein geplast.