De gemeente Amsterdam gaat opnieuw onderzoek doen naar de radicaliseringsaanpak. Woensdagavond werd bekend dat de gemeente jarenlang geen zicht heeft gehad op de activiteiten van twee veronderstelde jihadronselaars in de stad.

Dat onthulde NRC woensdag. De politie wilde vorig jaar niet dat de twee vermeende ronselaars in de radicaliseringsaanpak zouden belanden, omdat dit een al lopend politieonderzoek zou dwarsbomen. Het tweetal had allebei functies in moskeën.

De gemeente en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vonden dit een "onwenselijke" situatie. Uiteindelijk kwamen de twee verdachten alsnog in de aanpak van de gemeente terecht. Toen bleek dat het politieonderzoek überhaupt niet meer speelde, maar de politie dit niet had laten weten.

De gemeente gaat daarom opnieuw onderzoek doen naar de radicaliseringsaanpak. De driehoek van gemeente, politie en justitie zullen gezamenlijk de besluitvorming rond "een aantal cases nauwkeurigs construeren", meldt een woordvoerder.

"Mocht daaruit blijken dat de samenwerking beter kan, dan neemt de driehoek de nodige maatregelen", aldus de woordvoerder van Halsema, die ook gaat onderzoeken wie de informatie lekte naar NRC. Halsema vindt het "zorgwekkend dat vertrouwelijke en gevoelige informatie bij de media terecht is gekomen".

Eerder deed terrorisme-expert Beatrice de Graaf al onderzoek naar de radicaliseringsaanpak van de gemeente. Aanleiding hiervan was de belangenverstrengeling van de inmiddels ontslagen beleidsmedewerker Saadia Ait-Taleb.