De pelikaan die woensdagmiddag ontsnapte uit Artis is inmiddels weer gevangen. De vogel werd rond 14.30 uur buiten de dierentuin gespot, een uur later was hij alweer gevangen genomen.

De vogel was enkele dagen voordat zijn vleugels weer eens gekortwiekt zouden worden ontsnapt. Het was de tweede ontsnapping van zo'n vogel in iets meer dan een maand tijd. Eind juni vloog ook al een pelikaan weg uit de Amsterdamse dierentuin.

Een buurtbewoner zag de vogel zwemmen in het water langs het Entrepotdok in Amsterdam, waar ook een aantal Artismedewerkers de pelikaan probeerde te vangen. De pelikaan schrok daar zo van, dat hij is weggevlogen, meldt de bewoner. Het dier werd na drie kwartier gevangen genomen bij de Hortus Botanicus, naast Artis.

Vorige maand vloog er ook al een pelikaan weg vanuit Artis. Die kon na een aantal uur alsnog in goede gezondheid gevangen worden. Of het gaat om hetzelfde dier is onbekend.

"De pelikanen worden eens in de vijf weken gecontroleerd en als dat nodig is bijgeknipt", vertelt een verzorger van de dierentuin. "Als ze een paar grote veren hebben, kunnen ze al vliegen", legt hij uit.  Het bijknippen stond eigenlijk voor donderdag op de agenda. De ontsnapte pelikaan heeft de behandeling inmiddels ondergaan en is terug bij zijn soortgenoten.