De politie heeft mogelijk een omvangrijk netwerk van drugsleveranciers opgerold. Via fietskoeriers zouden deze dealers al jarenlang harddrugs verspreiden.

Afgelopen maandag hield de politie een 50-jarige restauranthouder uit Oost aan. De recherche deed al drie maanden onderzoek naar de man. In zijn woning aan de Pieter Nieuwlandstraat vond de politie een tas met heroïne, zakken met lege wikkels, meetapparatuur en ruim 16.000 euro cash.

Ook in de kluis van het restaurant lag contant geld, wat een aanwijzing is voor mogelijke witwaspraktijken. Bij de 30-jarige zoon van de restauranthouder trof de recherche een hennepplantage aan.

De recherche vermoedt dat de 50-jarige man een groep vaste fietskoeriers voorzag van harddrugs. Die zouden dat verkopen in stadsdeel Oost en een deel van de binnenstad. Het zou gaan om minimaal 25 bestellingen per dag. "We vermoeden dat hij dat zeker al enkele jaren doet", zegt de teamleider van de recherche.

Meer aanhoudingen

Behalve de 50-jarige restauranthouder zijn ook een 54-jarige koerier en zijn 60-jarige partner aangehouden. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen.

De recherche kwam de zaak op het spoor tijdens een ander onderzoek op de Oostelijke Eilanden. Die buurt heeft al jarenlang te maken met geweld uit de onderwereld. Nadat er een onschuldig slachtoffer viel op Wittenburg, riep voormalig burgemeester Jozias van Aartsen op om ook de drugshandel aan te pakken om criminaliteit tegen te gaan.