De koffiezaak in de Pijp waar donderdag drie mannen gewond zijn geraakt bij een schietpartij is door burgemeester Femke Halsema gesloten. De schutter is nog voortvluchtig, meldt de politie vrijdag.

De sluiting van koffiezaak Today geldt voor onbepaalde tijd, besloot Halsema. Tijdens de poging tot liquidatie werd een man meerdere keren in zijn borst geraakt. De twee andere slachtoffers werden in hun arm en been geraakt. 

De gemeente Amsterdam meldt dat er regelmatig bekenden van de politie in de koffiezaak komen. 

"Een schietincident op klaarlichte dag in een drukke buurt als de Pijp heeft een grote impact op de openbare orde en het veiligheidsgevoel. Gelet op de ernst van deze feiten, heeft de burgemeester besloten het café per direct en voor onbepaalde tijd te sluiten", luidt de motivatie van het besluit.

Witte bestelauto

De schutter is weggereden in een witte bestelauto. Het voertuig is in de loop van de nacht brandend aangetroffen op de Stadionkade in de stad, aldus de politie. De schietpartij vond om 18.50 uur plaats.

Volgens Het Parool is een van de slachtoffers de crimineel A.I, die Saqib wordt genoemd. Hij zou door de recherche al gewaarschuwd zijn voor een aanslag op zijn leven.