Amsterdamse zorginstellingen hebben vijftig à zestig verwarde personen in kaart gebracht die potentieel gevaarlijk zijn voor de maatschappij. Risicovolle personen zouden niet altijd de juiste behandeling krijgen wat kan leiden tot geweld.

Dat schrijft het Parool zaterdag.

De groep patiënten met een acuut psychiatrisch probleem wordt steeds groter en gewelddadiger. 'We hebben twee extra medewerkers aangesteld die op de veiligheid letten', zegt Jessica Wesselius tegen de krant. Wesselius is psychiater en directeur van de Amsterdamse crisisdienst op de Eerste Constantijn Huygensstraat.

De geestelijke gezondheidszorg, de GGD, het Openbaar Ministerie en reclassering zijn een project gestart om mensen met verward en potentieel gevaarlijk en gewelddadig gedrag in Amsterdam in beeld te brengen. Het zou gaan om vijftig tot zestig personen. 

Philip O., die in juli 2017 een man doodstak in de metro, kon destijds niet overgeplaatst worden en kreeg onbegeleid verlof. Met het project wil de geestelijke gezondheidszorg dit soort gevallen voorkomen.