Net als vorig jaar wordt ook deze zomer de Amsterdamse waterkwaliteit gemeten tijdens Het Schone Waterexperiment. Zo'n vijfhonderd Amsterdammers doen hier aan mee.

De Amsterdammers mogen van 10 juli tot eind september het water onderzoeken. Zij ontvangen een waterbox waarmee zij vijf verschillende experimenten kunnen uitvoeren. De initiatiefnemers van het experiment zijn Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waternet en kunstenaar Pavèl van Houten.

De Amsterdammers die meedoen krijgen de waterbox mee naar huis. Zij meten de hoeveelheid algen in het water, het aantal e.coli-bacteriën, de groei van waterplanten, de waterdiepte en zes chemische waterparameters. Door deze experimenten meerdere keren uit te voeren hoopt de organisatie meer helderheid te krijgen over de kwaliteit van het water in de grachten, sloten, vijvers en vaarten van Amsterdam.

Ondanks dat het warme weer en regenbuien voor minder schoon water zorgen, is Waternet optimistisch over de toekomst. "De laatste jaren is het water in de grachten, sloten, vijvers en vaarten in Amsterdam veel schoner geworden."

Met het Schone Waterexperiment probeert de organisatie het waterbewustzijn onder de Amsterdammers te vergroten. De organisatie hoopt dat de deelnemers uiteindelijk hun resultaten en ervaringen delen met andere bewoners.