De komende tijd zullen er extra handhavers worden ingezet in de Reguliersdwarsstraat. Dat heeft burgemeester Van Aartsen donderdagmiddag bekend gemaakt in de commissie Algemene Zaken van de gemeente. De handhavers komen de buurt voor onbepaalde tijd versterken.

Van Aartsen besloot dit naar aanleiding van de mishandeling van Monique de la Fressange, de dragqueen die in de nacht van 23 juni 2018 door drie mannen in elkaar werd geslagen.

Hoewel de mishandeling aan de Prins Hendrikkade was, komen de extra handhavers nu in en rond de Reguliersdwarsstraat. Dit omdat er in dit gebied veel 'roze' horeca is gevestigd.

Het gaat om in ieder geval twee extra handhavers dan de normale bezetting. Dat gebeurt voor onbepaalde tijd. 

Dragqueens worden vaker lastig gevallen in de stad. Alleen al in de eerste maand van dit jaar werden er meerdere geweldsdelicten gepleegd tegen homo's, drags en transgenders in de stad. 

Onveiliger

Volgens Van Aartsen voelt de LHBT-gemeenschap zich steeds onveiliger in de stad. Hij zegt zich goed voor te kunnen stellen dat het tegenwoordig een stuk onveiliger is dan grofweg tien tot vijftien jaar geleden. 

De afgelopen tijd heeft de waarnemend burgemeester meerdere gesprekken gevoerd met de LHBT-gemeenschap en daar komt deze maatregel nu uit voort.