De bouwsector maakt zich grote zorgen om het tekort aan personeel in de bouw in de regio Amsterdam. Nu de economie weer aantrekt staan veel bouwprojecten in de steigers, maar door een gebrek aan personeel lopen ze flinke vertragingen op.

"Sinds 2008 was er een enorme crisis die vooral in de bouwsector merkbaar was. Nu dat weer aantrekt, is er een flink tekort in het aanbod in de bouwsector", verklaart Jan Overtoom, Regiomanager van Randstad Noord en brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Volgens Overtoom is er niet alleen een tekort aan bouwpersoneel op de bouwplaats, maar ook op kantoor. Daar komt nog bij dat er weinig mensen afstuderen in de bouw. VMBO-scholen zouden overwegen om het BWI-profiel (Bouwen, Wonen en Interieur) te schrappen.

"Dat zou een ramp zijn voor de doorstroom, want je hebt dan helemaal geen nieuwe aanwas die voorbereid wordt op de bouwsector."

Duizenden personeelsleden

Op dit moment is er in de bouw in de regio Amsterdam een tekort aan duizenden personeelsleden per jaar. "We moeten kijken naar mogelijkheden om bijvoorbeeld zij-instromers en statushouders op te leiden in de bouw", denkt Overtoom.

Daarnaast hoopt hij dat VMBO-leerlingen voor een BWI-profiel kunnen blijven kiezen. "Anders zou dat funest zijn voor de bouwsector in Amsterdam."