Er zijn 24.000 gratis kaartjes beschikbaar gesteld voor de opening van de nieuwe Noord-Zuidlijn op 21 juli. Het ritje is gratis, maar de Amsterdammers moeten wel een kaartje hebben.

De gebruikelijke ov-chipkaart kan op 21 juli nog niet gebruikt worden op de Noord-Zuidlijn. Met een speciaal kaartje mogen Amsterdammers op wel mee. In vier tijdsblokken worden de 24.000 kaartjes uitgegeven. Amsterdammer zonder kaartje komen de eerste dag de metrolijn niet in.

Een dag later mag iedereen gebruik maken van de nieuwste metrolijn van de stad. Rondom de opening is er muziek, een schaaktoernooi en een cursus archeologie.

Onduidelijk

Eerder was het nog onduidelijk of de Amsterdamse metro op 22 juli ging rijden. Volgens deskundigen moet er nog veel gebeuren voordat de nieuwe metrolijn Amsterdam-Noord met de Zuidas kan verbinden. Zo zouden de betrokken organisaties onvoldoende op elkaar zijn afgestemd. De deskundigen hadden de gemeente daarom geadviseerd om de openingsdatum van 22 juli nog niet vast te leggen.

De betrokken partijen zeiden donderdag dat ze er vertrouwen in hebben dat dit nu op een veilige manier kan. "It giet oan, maar de vlag gaat nog niet uit", laat vervoerswethouder Pieter Litjens van Amsterdam weten. "Dit blijft een project dat tot het allerlaatste moment razend spannend is."

Aanmelden voor de opening van de Noord/Zuidlijn kan hier.