De 23-jarige man die vorig jaar zijn 51-jarige vader heeft doodgeschoten in een woning aan de Nova Zemblastraat in Amsterdam is dinsdag veroordeeld tot elf maanden cel. De man krijgt celstraf omdat hij het lichaam van zijn vader heeft weggewerkt. 

De 52-jarige vrouw van het slachtoffer is veroordeeld tot 240 uur werkstraf.

Vorig jaar augustus heeft de 23-jarige zoon zijn vader in het bijzijn van zijn moeder en broertje doodgeschoten na een ruzie. De 51-jarige man zou zelf een pistool hebben meegenomen en met een mes steekbeweging hebben gemaakt. Hij zou volgens zijn vrouw en zoon dronken zijn geweest. Beide verdachten beriepen zich daarom tijdens de rechtszaak op noodweer.

Ze hebben het lichaam hierna enkele dagen in de woning laten liggen. Een neef van de man werd gevraagd om het lichaam te laten verdwijnen, hij zou hier 10.000 euro voor krijgen. Diezelfde avond hebben ze zich uit eigen beweging gemeld bij de politie.

Noodweer

De rechtbank oordeelde dinsdag dat het beroep op noodweer slaagt. Daardoor wordt de 23-jarige zoon ontslagen van alle rechtsvervolging voor het opzettelijk doodschieten van zijn vader. Wel wordt hem ten laste gelegd dat hij het lichaam samen met zijn moeder probeerde weg te maken.

Het vonnis van de rechtbank valt fors lager uit dan de eis van het Openbaar Minsterie (OM). Het OM eiste eind mei tien jaar cel tegen de 23-jarige zoon en een jaar cel tegen de 52-jarige moeder.