Handhavers zullen tijdens incidenten langer moeten wachten op hulp van de politie. Door het gebrek aan politiecapaciteit zal het moeilijker worden om tijdens incidenten ondersteuning van de politie in te zetten bij handhavers.

Hierdoor kan de wachttijd oplopen, schrijft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen maandag in een brief aan de gemeenteraad.

Amsterdamse handhavers krijgen steeds vaker met incidenten te maken. In 2017 zijn er 465 meldingen gemaakt van agressie en geweld. Hierbij ging het in 43 procent van de gevallen om persoonlijke dreiging, bij 41 procent om fysiek geweld en bij 16 procent van de meldingen ging het over (non-)verbaal geweld.

Handhavers kunnen bijval van de politie krijgen bij problemen op straat. Toch blijken politieagenten die snel bij handhavers ter plaatse zijn niet altijd geweldincidenten te kunnen voorkomen. Dit is enerzijds te wijten aan het tekort aan politiecapaciteit en anderzijds aan de verwachte uitbreiding van het aantal handhavers in overlastgebieden.

De groep handhavers krijgt geen wapenstok of pepperspray om zich tegen geweld te verdedigen. Volgens het college dragen handhavers al een steekwerend vest en beschikken ze over communicatiemiddelen en handboeien.

Het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer wordt wel uitgerust met een wapenstok. Handhavers die in de avonduren en nacht de straat opgaan, krijgen een zogeheten 'tactical light': een zaklamp waarmee verdachten tijdelijk verblind kunnen worden.