Honderden mensen hebben zondag bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark stilgestaan bij het slavernijverleden. Het is 155 jaar geleden dat de Nederlandse regering een einde maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. 

Tijdens de bijeenkomst sprak vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in haar toespraak over "kille feiten waarvan elke Nederlander voelt dat het vreselijk is dat ze deel uitmaken van de Nederlandse geschiedenis".

Het is zondag 155 jaar geleden dat de Nederlandse regering een einde maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. "Samen herdenken wij wat in het verleden is gebeurd, samen houden we de verhalen levend, en samen vieren wij die belangrijke stap naar gelijkwaardigheid en gerechtigheid die 155 jaar geleden is gezet", zei Ollongren. Maar zij waarschuwde ervoor dat "een gerechtigheid die nooit vaststaat, nooit gegarandeerd wordt, maar te allen tijde onze actieve bescherming verdient".

Tijdens de bijeenkomst was er muziek van zangeres Edsilia Rombley en vond er een minuut stilte plaats. Na de bijeenkomst, die rechtstreeks bij de NOS te zien was, werden kransen gelegd en was er een defilé langs het monument. Na afloop van de herdenking vindt in het park traditiegetrouw het Keti Koti Festival plaats, de viering van de afschaffing van de slavernij.

Excuses

Nakomelingen van slaven van toen dringen al lange tijd aan op officiële excuses door de Nederlandse regering. Die zijn tot nu toe nooit gemaakt. Ook de roep om schadevergoeding klinkt zo nu en dan. Zaterdagavond deed de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en oproep aan het kabinet die excuses te maken. Maar het kabinet neemt dat niet over. De woorden van "diepe spijt en berouw'" die het vorige kabinet uitsprak, "blijven gelden'', zo luidt het.

In 2013 noemde toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher slavernij een "mensonterende praktijk" en een "schandvlek in onze geschiedenis". En in 2001 betuigde toenmalig minister van Integratiezaken Roger van Boxtel "diepe spijt" voor het slavernijverleden. Hij verklaarde toen dat er in het verleden grove fouten zijn gemaakt die hebben geleid tot groot onrecht.

Ook in andere steden, waaronder Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Almere, zijn dit weekend herdenkingsplechtigheden en vieringen.