Weesp en Amsterdam proberen de ambtelijke fusie op 1 april 2019 te hebben voltooid. Rond 2022 volgt de bestuurlijke fusie en gaat de naam van de gemeente ook veranderen.

Dat staat in een bestuurlijk convenant wat beide gemeentes volgende week dinsdag ondertekenen. Uitgangspunt moet zijn dat er "wederzijds vertrouwen is dat Amsterdam zich inspant voor goede dienstverlening aan het gemeentebestuur, de inwoners,ondernemers en instellingen van Weesp". 

Het merendeel van de inwoners van Weesp stemde bij het referendum voor een fusie met de hoofdstad. 57,4 procent van de stemmen ging naar Amsterdam en 42,6 procent was voor een fusie met Gooise Meren.

Zelfstandig blijven is voor de stad geen optie. Het zou de gemeente aan "bestuurskracht ontbreken" om op eigen benen te kunnen staan. 

Afspraken

Door de fusie moeten de meeste ambtenaren van Weesp in Amsterdam gaan werken. De 135 medewerkers die in vaste dienst zijn, zijn straks onder dezelfde voorwaarden in dienst bij de gemeente Amsterdam. Nieuwe vaste aanstellingen en het omzetten van tijdelijke naar vaste contracten gebeuren alleen nog maar in overleg met Amsterdam.

Weesp gaat Amsterdam een vast bedrag betalen voor onder meer de 135 ambtenaren en ICT-kosten. "Weesp en Amsterdam wensen vanuit het onderling vertrouwen en met het oog op de bestuurlijke fusie op termijn, nadrukkelijk geen uurtje-factuurtje-systematiek met elkaar te ontwikkelen." Eventuele voor- en nadelen komen voor rekening van van Amsterdam.

Amsterdam gaat ook akkoord met een aantal doelstellingen van Weesp. Zo moeten er 400 sociale huur- en koopwoningen bijkomen, worden er fiets- en wandelroutes aangelegd en moet er "optimaal openbaar vervoer'" zijn in alle wijken van Weesp. 

Weesp gaat nu al zonder overleg met Amsterdam geen financiële en contractuele verplichtingen meer aan die langer lopen dan 1 april 2019.