De opening van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn is volgende maand rechtstreeks te zien op televisie. In een speciale uitzending, gepresenteerd door Dionne Stax, doet de NOS op NPO 1 verslag van het feestelijke moment op zaterdag 21 juli.

Tijdens de officiële opening houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de metrolijn en geeft de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een presentatie, meldt de NOS.

Het Nederlands Kamerorkest laat van zich horen tijdens de openingshandeling. Daarna nemen de paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord.

Het rechtsteekse verslag wordt in de ochtend uitgezonden, van 10.20 tot 11.16 uur. In de avond volgt van 19.13 tot 19.51 uur nog een terugblik.

De Noord-Zuidlijn verbindt Amsterdam-Noord met de Zuidas. De metro is vanaf 22 juli voor iedereen toegankelijk. De aanleg ervan heeft vijftien jaar geduurd en verliep niet zonder problemen. Zo liep de bouw veel vertraging op en is de metrolijn veel duurder geworden dan gedacht.