De fractieleiders van de politieke partijen in de raad hebben zich uitgesproken over de aanslagen op de gebouwen van De Telegraaf en Panorama. In een solidariteitsverklaring steunen zij de vrijheid van de media en noemen de aanslagplegers 'laf'.

Dit staat in een bericht op de websites van de partijen in de raad.

"Journalisten hebben de steun van politici niet nodig om hun werk te kunnen doen", schrijven de fractieleiders. "Maar wanneer wordt getracht om journalisten de mond te snoeren, met geweld, agressie en zonder oog voor gevaar, kunnen wij niet stil blijven."

Afgelopen donderdagavond werd de redactie van tijdschrift Panorama onder vuur genomen met een anti-tankwapen. Afgelopen maandagnacht reed een bestelbusje het gebouw van De Telegraaf aan de Basisweg binnen. Na deze aanslagen voelde de fractieleiders zich geroepen met een verklaring te komen.

'Vasthoudendheid'

Ze stellen onder meer dat Amsterdam niet is gebouwd "op palen, maar op vrijheid". Ook prijzen zij de "veerkracht en vasthoudendheid" van de werknemers van Panorama en De Telegraaf

Burgemeester Jozias van Aartsen reageerde dinsdagochtend geschokt op de aanslag op het Telegraaf-gebouw. Hij noemt het "zeer ernstig". Van Aartsen kondigde dinsdag ook meteen maatregelen aan. De gebouwen van De Telegraaf, Panorama, Nieuwe Revu, NRC, AT5, Het Parool, de Volkskrant en Trouw komen onder cameratoezicht te staan.