De groep ongedocumenteerden van We Are Here gaat maandagmiddag naar de nachtopvang bij de Havenstraat in Amsterdam. Dat meldt de woordvoerder van de groep, Khalid Jone, aan AT5.

"De rechter heeft ons verteld dat er een alternatief is. Daar gaan we nu naar kijken", zegt Jone. De advocaat van de gemeente liet maandag weten dat er in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat voldoende ruimte is voor de groep van zo'n zestig ongedocumenteerden.

De groep stelt liever ook niet meer te willen gaan kraken. "We hopen snel te horen wat de plannen zijn voor de 24-uurs opvang", zegt Jone.

De Havenstraat is een tijdelijke opvang voor ongedocumenteerden en telt maximaal 150 plaatsen. De locatie blijft open tot Amsterdam een nieuw vreemdelingenbeleid heeft, maar uiterlijk tot 1 september. Dan loopt het huurcontract van het pand af.

Kort geding

Maandag heeft de rechter in een kort geding besloten dat het door de actiegroep We Are Here gekraakte pand in Amstelveen ontruimd mag worden. Met het kort geding probeerde de actiegroep te voorkomen dat de ongedocumenteerde vluchtelingen werden uitgezet. De zaak volgde op de beslissing van burgemeester Bas Eenhoorn, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) dat de vluchtelingen uiterlijk maandag om 12.00 uur weg moesten zijn.

Bij de ontruiming van het kantoorpand waren drie agenten, beveiliging en een groepje omstanders aanwezig. De uitgeprocedeerden hebben zelf hun spullen op straat gezet.