Gemeente Amsterdam ontvangt een half miljoen euro van de minister van Infrastructuur en Milieu om de luchtkwalititeit in de stad te verbeteren. Dit geld gaan ze besteden aan subsidie's voor elektrische taxi's. 

De taxichauffeurs kunnen via een nieuwe regeling subsidie aanvragen voor een elektrische taxi, meldt gemeente Amsterdam. Het bedrag wordt verdubbeld door wethouder Dijksma (verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit).  

De gemeente werkt "samen met de taxiorganisaties aan een uitstootvrije taxibranche in 2025". De gemeente werkt ook aan de luchtkwaliteit door openbare laadpunten voor elektrische voertuigen beschikbaar te stellen en heeft een milieuzone in de stad. 

Europese waarden

De luchtkwaliteit in alle Nederlandse binnensteden moet eind dit jaar voldoen aan de Europese waarden, meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) maandag aan de Tweede Kamer.

Er wordt in totaal 10 miljoen extra uitgetrokken voor maatregelen die de luchtkwaliteit in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht moeten verbeteren. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar subsidies voor elektrische taxi's in de hoofdstad.

"Met deze maatregelen voldoet naar verwachting ieder Nederlands stadscentrum voor het einde van 2018 aan de Europese grenswaarden", schrijft de minister.