De witte overkapping op het Marie Heinekenplein van Tripbar Barça in De Pijp moet weg van de rechter. De bar heeft een overkapping op het plein staan dat volgens de gemeente tegen het terrassenbeleid in zou gaan, maar volgens de bar gaat het om een parasol.

De bar had al eerder een waarschuwing gehad om het stalen frame met afdak weg te halen. Dat gebeurde niet, dus volgde er een dwangsom. De bar verweerde zich door te stellen dat het om een parasol gaat, maar de gemeente gaat hier niet in mee.

Als reactie gaf de bar weer aan dat het helemaal niet kan worden vastgesteld wat een parasol is en wat niet, omdat er in het gemeentelijke terassenbeleid geen definitie van het woord 'parasol' staat.

In dat laatste geeft de rechter de vertegenwoordigers van Tripbar Barça gelijk. Maar dan wordt de Dikke Van Dale erbij gepakt. Daarin wordt de parasol omschreven als een 'licht, draagbaar zonnescherm'. En volgens de rechtbank is het scherm van de bar niet licht en ook niet draagbaar, waardoor het argument van Barça werd tegengesproken. Daarnaast kan er geen sprake zijn van een parasol, omdat het in dit geval gaat om een bouwwerk.

Oordeel

De voorzieningenrechter oordeelde uiteindelijk dat de overkapping weg moet. Dit is tevens een waarschuwing voor andere zaken aan het plein. Volgens de vertegenwoordigers van Barça hebben andere horecazaken aan het Marie Heinekenplein wel eens een zelfde soort overkapping staan. De gemeente heeft op de zitting aangegeven hierop te willen handhaven.