De afsluiting van de Zeeburgertunnel dit weekend leidde tot gevaarlijk rijgedrag op de A10. Door de werkzaamheden stond er zo'n 3 kilometer file tussen Volendam en Durgerdam. 

Meerdere automobilisten hebben tegen de richting in gereden, zowel achteruit op de vluchtstrook als vooruit de toerit op. "Helaas constateren wij dat wegmisbruikers hun eigen regels verzinnen", schrijft de politie op Twitter. Agenten hebben inmiddels twee spookrijders en vijf achteruitrijders bekeurd. Deze achteruitrijders proberen op de vluchstrook bij een afrit te komen. 

Ook vond er een botsing plaats op de A10-West, in de richting van Den Haag. Daardoor waren er bij Osdorp twee rijstroken afgesloten, meldt de VID. Ook hier stond 3 kilometer file. 

De Zeeburgertunnel is in zuidelijke richting afgesloten wegens werkzaamheden. Weggebruikers moeten dit weekend rekening houden met extra reistijd, die kan oplopen tot een half uur. Ook in het weekend van 7 juli sluit Rijkswaterstaat deze tunnelbuis van Amsterdam-Noord richting Zuidoost af, evenals de nachten van 9 tot 11 juli.

Lamellen

Rijkswaterstaat voert herstelwerkzaamheden uit aan de lamellen van de Zeeburgertunnel. Die raakten in januari dit jaar zwaar beschadigd na een ongeluk met een vrachtwagen. Het voertuig reed toen met een container op de oplegger de tunnel in, toen de klep van de container openwaaide. De stalen lamellen werden door de openstaande klep meegenomen.

Bij het ongeval waren geen gewonden gevallen. Wel was de container door de klap tegen het plafond van de vrachtwagen afgevallen.

Snelheid

De lamellen, die het felle daglicht filteren, moesten opnieuw op maat worden gemaakt en zijn inmiddels klaar. De afgelopen tijd was er een snelheidsbeperking in de tunnel. Weggebruikers mochten 70 kilometer per uur rijden in plaats van de toegestane 100 kilometer per uur. Dit kwam doordat de verwijderde lamellen normaal gesproken het daglicht filteren.

Door de snelheid van 100 kilometer per uur terug te brengen naar 70 in de tunnel hadden weggebruikers meer tijd om hun zicht aan te passen.