De Gemeente Amsterdam heeft nog ruim acht ton over van de beschikbaar gestelde gelden om Joodse erfpachtgelden en girotegoeden terug te betalen.

Dat blijkt uit een rapport van de commissie die voor de gemeente de terugbetalingen regelt, meldt Het Parool zaterdag.

In 2010 werd bekend dat Joodse oorlogsslachtoffers na hun terugkeer naar Amsterdam na de oorlog alsnog werden aangeslagen en beboet voor het niet betalen van erfpacht tijdens de oorlogsjaren. Het ging om Joden die uit huis waren verdreven, zaten ondergedoken of naar een concentratiekamp waren afgevoerd.

De commissie die de zaak behandelt nam 81 aanvragen voor de erfpachtgelden en 13 voor de girotegoeden in behandeling. Van de erfpachtgelden zijn 49 verzoeken uitbetaald voor ruim 61.500 euro per keer.

Zes verzoeken voor girotegoeden werden gehonoreerd voor 1.329 euro per keer.

Gedupeerden

De terugbetalingen werden gedaan aan gedupeerden zelf of hun erfgenamen. Als de gedupeerden niet meer leven en geen erfgenamen meer hebben, gaat het geld naar Joodse maatschappelijke doelen.

De gemeente stelde 10 miljoen euro beschikbaar voor compensatie. Een groot deel van dat geld is naar de maatschappelijke doelen gestuurd die door de Joodse gemeenschap werden aangewezen. Het geld dat nu overblijft zal ook beschikbaar worden gesteld voor deze doelen.