Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot vijf jaar en vier maanden geëist in een grootschalige beleggingsfraude met verzekeringen rond het bedrijf Quality Investments (QI). 

De verdachten, QI-oprichter Frank L., directeur Dennis M. en voormalig advocaat Koen B. worden beschuldigd van onder meer oplichting, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Honderden beleggers hebben tussen 2007 en 2011 samen bijna 165 miljoen euro afgegeven via QI, bleek uit onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

Het drietal zou een groot deel van de opbrengsten in eigen zak hebben gestoken, stelt het OM. ''Dit ondanks mooie toezeggingen dat het veilig beheerd zou worden'', maar ''alles is als een kaartenhuis in elkaar gestort'', aldus de officieren van justitie op de zitting.

Volgens het OM gebruikte het drietal het beleggingsproduct als geldmachine. De verdachten leefden een luxe leven. Ze kochten sieraden, een Ferrari, een Bentley, lieten boten bouwen en deden uitgaven aan vakantiehuizen en investeringsprojecten in andere landen, stelt het OM.