De politie heeft donderdag in Amsterdam Nieuw-West aan de Jan van Zutphenstraat een 55-jarige man aangehouden. De politie controleerde zijn woning bij een spookburgeractie en vond daar onder meer 65.000 xtc-pillen en een grote hoeveelheid contant geld. Dat laat de politie vrijdag weten.

De politie zegt regelmatig dergelijke spookburgeracties uit te voeren in Amsterdam. Tijdens deze actie controleerden agenten op woonfraude en spookbewoning. Spookbewoning houdt in dat personen zich niet bij het bevolkingsregister inschrijven of valse papieren gebruiken, om zo onopgemerkt door de overheid te blijven.

De woning van de 55-jarige verdachte werd controleerd omdat de man zich opvallend gedroeg. Hij deed ontwijkend en zenuwachtig in het bijzijn van de politie. Daarop werd besloten om zijn woning te doorzoeken.

Bij de controle vond de politie naast het geld en de pillen een nep-vuurwapen en vijftien eivormige drugscapsules. De straatwaarde van de xtc wordt geschat op 300.000 euro. De pillen zijn in beslag genomen en de verdachte is ingesloten voor verhoor.

In totaal zijn bij de controleactie 32 adressen gecontroleerd. Bij twee woningen klopte de persoonsregistratie niet, vijf woningen hadden woningdelen zonder vergunning en één woning stond leeg.